Laboratoř sídlí na adrese:
Ústav akvakultury a ochrany vod,
Husova tř. 458/102
370 05 České Budějovice
Personální obsazení a kontakty
![]() |
doc. Ing. Jan Mráz, Ph.D.
vedoucí laboratoře, akademický pracovník
+420 38777 4643 +420 737 221 913
|
|
![]() |
Mgr. Zuzana Linhartová, Ph.D.
akademický pracovník
|
|
![]() |
Ing. Petr Dvořák, Ph.D.
akademický pracovník
+420 38777 4648
|
Životopis CS Životopis EN Publikace |
![]() |
+420 38777 4676
|
Životopis CS Životopis EN Publikace |
![]() |
Ing. Roman Lunda
externí doktorand
|
Životopis CS Životopis EN Publikace |
![]() |
Ing. Zdeňka Machová
technik
+420 38 777 4649
|
|
![]() |
MSc. Koushik Roy
doktorand
+420 38777 4648
|
Životopis EN Publikace |
![]() |
MSc. Ruoyi Hao
|
|
![]() |
MSc. Folorunso Ewumi Azeez
doktorand
|
|
![]() |
MSc. Bakht Ramin Shah, Ph.D.
vědecký pracovník
+420 38777 4648
|
Publikace |
![]() |
RNDr. Aleš Tomčala, Ph.D.
vědecký pracovník
+420 38777 4649
|
Životopis CS Životopis EN Publikace |
![]() |
Archana Shaik, Ph.D.
vědecký pracovník
|
Životopis EN Publikace |
![]() |
MSc. Hui Jia
doktorand
|
Životopis EN Publikace |
![]() |
Ing. Lenka Kajgrová
doktorandka
+420 38777 4648
|
Životopis CS Publikace |
![]() |
MSc. Kuebutornye Felix Kofi Agbeko
doktorand
|
Životopis EN Publikace |
![]() |
Karel Procházka
technik
|
|
![]() |
Ing. Pavel Franta
technik
pfranta@frov.jcu.cz |
Životopis EN Publikace |
Laboratoř se zabývá faktory ovlivňujícími kvalitu rybího masa. Vyvinuli jsme patentovanou technologii chovu kapra se zvýšeným obsahem omega 3 kyselin. Pro tento produkt byla vytvořena ochranná známka a webové stránky www.omega3kapr.cz. Společně s Institutem klinické a experimentální medicíny ověřujeme pozitivní vlastnosti kapřího masa v léčbě kardiovaskulárních chorob.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Důležitou oblastí je vývoj krmiv využívajících rostlinné látky, především oleje, jako náhrady za tradiční rybí olej. Výzkum je cílen na zvyšování udržitelnosti akvakultury a zvyšování nutriční kvality rybího masa pro konzumenty. Moderním směrem výzkumu je studium vlivu biologicky aktivních látek obsažených v rostlinných krmivech na metabolismus ryb a kvalitu jejich masa.
Zabýváme se zpracováním ryb a rybích výrobků. Především pak jejich kvalitou a stabilitou v průběhu skladování. Vyvíjíme rybí výrobky s bioaktivními látkami využívající hůře obchodovatelné části ryb či vedlejší produkty. Neméně důležité je i hodnocení vlivu kuchyňských úprav na výslednou kvalitu rybích výrobků.
Zlepšujeme kvalitu rybího masa a hodnotíme vliv přirozeně se vyskytujících antimikrobiálních látek, tzv. přírodních aditiv a antioxidantů, které prodlužují jeho trvanlivost s pozitivním efektem na lidské zdraví.
Laboratoř využívá moderní analytické přístroje a postupy (plynová chromatografie, vysoce účinná tenkovrstvá chromatografie, kapalinová chromatografie, čtečku vícejamkových destiček a chemoluminiscenční detektor). Laboratoř je vybavena MALDI-TOF/TOF, zařízení pro normální 2D gelovou elektroforézu a laboratoří pro tkáňové kultury. Dále provádíme krmné pokusy, senzorické testy, hodnocení kvality a vývoj rybích výrobků.
Zabýváme se technologiemi pro efektivní a dlouhodobě udržitelné využívání vody a živin v akvakultuře. Odpadní vodu a živiny z intenzivního chovu ryb používáme např. pro hydroponickou produkci rostlin (tzv. Akvaponii), mikrobiálního proteinu (bioflok) či kvalitního vermikompostu a žížal. Dále studujeme vliv různých aspektů managementu rybníků na kvalitu vody a ryb.
Monitorujeme rybí společenstva ve volných vodách a kontrolujeme migrační prostupnost.
Laboratoř nabízí služby v oblasti analýzy lipidů a skladby mastných kyselin v různých druzích potravin, tkáních, hmyzu, krmivech a rostlinách a analýzy spojené s metabolismem lipidů in vitro a in vivo.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |